Doneer nu
Rehabilitatieproject

In april 2013 is het Sarakasi Trust Hospital Project Aarde gestart met het rehabilitatieproject in samenwerking met Stichting één Aarde. Het doel van het project is om jonge vrouwen kennis te laten maken met verschillende culturele activiteiten en hen een kans te geven om hun talenten te ontwikkelen. De jonge meisjes hebben weinig scholing gehad en daardoor hebben ze weinig sociale vaardigheden of zelfvertrouwen ontwikkeld. Door middel van ons project willen we ze kennis laten maken met hun talenten en ze zelfvertrouwen geven om activiteiten te ondernemen.

De jonge vrouwen in het rehabilitatie centrum zijn meisjes in de leeftijdsgroep van 10-17 jaar. De meisjes zijn vaak in de problemen gekomen doordat ze zijn opgegroeid in een omgeving met veel problemen, ze zijn niet of laag opgeleid en daardoor hebben ze weinig perspectieven. De meisjes zijn in het rehabilitatiecentrum terecht gekomen omdat ze veroordeeld zijn door de rechtbank voor criminele activiteiten zoals diefstal, drugsgebruik of prostitutie. De jonge kinderen en adolescenten zijn veroordeeld voor hun criminele activiteiten en worden gedwongen om minimaal een jaar tot drie jaar te verblijven in het centrum om daarna terug te keren in de maatschappij. Het rehabilitatiecentrum in Kirgiti heeft weinig geld en daardoor wordt er te weinig aandacht besteed aan de meisjes om hun vaardigheden te ontwikkelingen. Het Kirgiti rehabilitatiecentrum ziet ons als belangrijke partner om te kunnen bijdragen aan het re-integratie proces en ervoor te zorgen dat de meisjes meer kansen hebben om succesvol terug te keren naar hun omgeving.

Met het geld dat verkregen is van Stichting één Aarde is het mogelijk geworden om het Kirigiti Rehabilitatie centrum en het Dagoretti Rehabilition school één keer per maand te bezoeken. Meer dan 200 meiden hebben deelgenomen aan workshops en activiteiten in een periode van 8 maanden. De inhoud van het project is voornamelijk gericht op persoonlijke ontwikkeling en bewustwording. We hebben de jonge meiden kennis laten maken met vaardigheden die belangrijk zijn om terug te keren naar de maatschappij.

Entertainende en educatieve activiteiten zoals drama, tekenen, rollenspellen, lichamelijke oefeningen en groepsinteracties zijn gebruikt om de boodschappen op een leuke en leerzame manier over te brengen. Het voordeel van deze manier van “onderwijs” is dat de meiden niet zo snel worden afgeleid en toch hun gevoelens kwijt kunnen. Het succes van deze sessies is vooral naar voren gekomen in de openheid van de meiden waarbij ze hun emoties, gevoelens en verlangens getoond hebben. Door middel van acrobatiek leren de jonge meisjes samenwerken, elkaar te vertrouwen en aanwijzingen op te volgen.

Het Sarakasi Hospital Project heeft de volgende verbeteringen herkend:

1. Ontwikkeling van sociale vaardigheden. Het wederzijds respect naar elkaar toe is gegroeid. De kwaliteit van de interacties tussen de meiden is sterk verbeterd, de discussies hebben meer inhoud door de groeiende openheid van de meiden. Het groepsverband is sterker geworden waarbij opgevallen is dat meiden beter en intensiever samenwerken.

2. Zelfvertrouwen. Een groot deel van de meiden is nu bereid om voor een groep te presenteren, waarbij de angst om te presenteren zichtbaar minder is geworden. De meiden zijn minder bang om fouten te maken, vooral tijdens de lichamelijke oefeningen is duidelijk naar voren gekomen dat ze bereid zijn om een stap meer te zetten.

Het verbeteren van het zelfvertrouwen heeft geleid tot het reduceren van hun culturele stigma door middel van:

1. Het bespreekbaar maken en delen van hun problemen, waardoor hun eenzaamheid minder is geworden.

2. Interacties met een jong en enthousiast Hospital team waarbij ze vertrouwenspersonen hebben om hun problemen te kunnen vertellen.

3. Speciale aandacht ontvangen van een nieuw team wat special voor hun aan de slag is.

4. Nieuwe mogelijkheden op het gebied van kunst en cultuur.

Foto's

DSCN6501---Copy
DSCN8197
DSCN7236

Wij werken samen met